Nikolaj V. Gogolj je rođen u Ukrajini 1809.godine. Ukrajinci ga smatraju svojim književnikom jer ga je njegovo poreklo odredilo i kao čoveka i kao pisca.

U svojim književnim delima opisivao je mentalitet, istoriju i kulturu tadašnje Rusije. Pisao je pripovetke, romane i komedije i izvršio je ogroman uticaj na kasnije ruske realiste.

Upravo zahvaljujući Gogolju, proza je nadvaladala poeziju u ruskoj književnosti. Gogoljeva najpoznatija dela su Večeri na salašu kod Dikanjke, zbirka Mirgorod, Peterburške priče, Mrtve duše, Revizor, itd.

Umro je u Moskvi 1852.godine.

Taras Buljba je kratak istorijski roman iz zbirke pripovetki Mirgorod.
Roman nam donosi priču vezanu za istoriju zaporoških kozaka, stalež slobodnih ljudi i vojnika koji su živeli u Poljsko-litvanskoj uniji i Ruskom carstvu. Samu priču ne možemo povezati sa određenim istorijskim događajem.

Glavni junak romana je kozak Taras Buljba koji sa svoja dva sina Ostapom i Andrejem kreće u opsadu poljskog grada Dupne, u borbu protiv poljskog plemstva kako bi odbranili pravoslavlje. 

Knjiga je puna uzbudljivih avantura i slikovito prikazanih bojeva koji opisuju kozačke ratnike spremne da daju život za svoje saborce i pravoslavnu veru.

Po romanu Taras Buljba ukrajinski kompozitor Mikola Lisenko je napisao operu, a snimljeno je i nekoliko filmova pod istim nazivom.

„Nisu Kozaci štedeli ni panovice crnih obrva ni devojke belih grudi i bela lica; nisu se mogle spasiti ni kod samih oltara: spaljivao ih je Taras zajedno s oltarima.

Mnoge kao sneg bele ruke dizale su se iz ognjenog plamena k nebesima uz žalosnu vrisku, od koje bi se pokrenula i sama crna zemlja, i stepska trava ponikla bi od žalosti nikom. 

Ali opaki Kozaci nisu ni za što hajali, oni su kopljima podizali s ulice decu njihovu i bacali ih k njima u plamen. Taras je samo uzvikivao: „Ovo vam je, đavolji Lesi, podušje Ostapu!“

Poslušajte demo ove knjige:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *