Miloš Petković rođen je u Nišu, 14. jula 1986. godine. Jedan je od najproduktivnijih, najčitanijih i najpopularnijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije.

Autor je trilogije epske fantastike “Vukovi sudbine”, trilogije “Perunov hroničar”. Čine je knjige “Perunov hroničar”, “Rog slovenskih bogova” i “Šapat Đavolje varoši”. Miloševa treća trilogija ”Sedam mačeva” spada u red avanturističkih saga. Čine je knjige “Tajna stare vodenice”, “Poljubac princeze Ildiko” i “Teslin vremeplov”.

Miloš je svoj jubilarni deseti roman “Veštica iz Strašilova – Memento mori” koautorski napisao sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim.

Petković iza sebe ima još tri koautorska ostvarenja. Naime, sa frontmenom naše legendarne grupe “Orthodox Celts” Acom Seltikom i ilustratorom Igorom Krstićem potpisuje roman “Usnuli zmajevi”.

Pored toga, tu je i roman “Jezomor – Portret troprstog slikara”, koji Miloš koautorski potpisuje sa mladim niškim piscem Mladenom Stanisavljevićem.

Аutor je i serijala za decu “Patuljci i vile” (IK Pčelica), koji čine romani nazvani po godišnjim dobima: Proleće, Leto, Jesen i Zima. Ove knjige prevedene su na engleski jezik i uvrštene su u izbornu lektiru za 2020. godinu. Prema prvoj knjizi serijala urađena je istoimena pozorišna predstava u produkciji Niškog kulturnog centra. Uveliko je u pripremi i pozorišna predstava po drugom delu „Leto“, za koju Miloš Petković koautorski potpisuje tekst sa glumicom i spisateljicom Petrom Nešić. Takođe, “Usnuli zmajevi” uvršteni su u spisak izborne lektire za 2020. godinu za učenike srednjih škola.

Sa piscem Mladenom Đorđevićem, Nišlija Miloš Petković koautorski potpisuje knjigu o našim najistaknutijim vitezovima, hajducima i vladarima “Od mača do kubure”.

2019. godine objavljen je njegov roman namenjen deci: “Detektivi iz Zoo-vrta”.

Sa ukupno osamnaest objavljenih knjiga Petković je najproduktivniji mladi pisac na prostoru bivše Jugoslavije u novijoj istoriji.

Petković je dobitnik nagrada ”Sveta Petka”, “Svetosavski pečat” i prestižne nagrade ”Zlatni trag”. Najmlađi je član Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša u istoriji udruženja. Povremeno radi kao urednik u izdavačkoj kući “Otvorena knjiga” i kao predavač u školama kreativnog pisanja. Trenutno vodi školu kreativnog pisanja u Dečijem kulturnom centru u Nišu. 

Jedan je od osnivača i utemeljivača festivala fantastike u Nišu i Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš” iz Niša.

Urednik je zbirke “Čuvari zlatnog runa”, koju objavljuje KC “Veljko Dugošević” iz Kučeva, a u dva toma zbirke učestvovalo je više od pedeset pisaca, među kojima su i Uroš Petrović, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi.

Po njegovom romanu „Tajna stare vodenice“ priprema se strip u izvedbi majstora stripa Srđana Todorovića iz Zaječara. Takođe, SKC iz Niša i Akademsko pozorište spremili su istoimenu pozorišnu predstavu, za koju Miloš Petković koautorski potpisuje tekst sa gorepomenutom Petrom Nešić.

Petković je i tvorac i autor mini-strip serijala „Super Miško pije Niško“, koji objavljuje Niška pivara. Gosti u stripu su, između ostalih, Miloševi prijatelji Gale Kerber i Aca Seltik.

Ima ćerku Ninu. Živi i stvara u Nišu.

Tajna stare vodenice – Legenda o sedam mačeva je bestseler roman Sajma knjiga u Beogradu po kojem je, u produkciji SKC-a iz Niša, urađena istoimena pozorišna predstava, dok je u pripremi strip-izdanje u izvedbi majstora stripa Srđana Todorovića.


Dobrodošli u završnicu dostojnu partije šaha koja odlučuje o tituli svetskog prvaka!”  Aca Seltik (Orthodox Celts)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *